Укрепва косата от корен до връх

Косопадът при мъже често е тема табу, но защо да бъде така? Както самият човек, така и косата са част от един естествен кръговрат – сменят се сезони, фаза на растеж, покой и спад/косопад. Косопадът при мъже (равномерно разпростиращ се по скалпа – дифузно) е често зависим от високи нива на стрес – професионален и ежедневен, както и съпътстващ страничен ефект при прием на медикаменти, напр. за лечение на високо кръвно налягане.

Серия Parusan man е специализирана концентрирана грижа при косопад и оредяваща коса за всеки тип коса и скалп.
 • Намалява загубата на коса и стимулира растежа й
 • Спомага подхранването на косата
 • Подпомага кръвообръщението на скалпа

Косата отразява състоянието на здравето. Ако гъстотата, блясъкът изчезнат и косата започне да пада, това означава, че е налице физически или психически дисбаланс.

Във всеки случай на първо място е важно да разберем, какви са причините за съответния проблем с косата, за да предприемем целенасочени действия срещу него. Между най-честите причини за оплаквания, свързани с косата, са например недостигът на желязо, стресът, хормоналните нарушения, заболяванията на щитовидна жлеза и непълноценното хранене, но също и замърсеният въздух, честото миене на косата и агресивните шампоани, трайното къдрене, боите за коса и др.

Много често обаче не е толкова елементарно да установим причината за проблеми с косата, затова не е възможно тя да бъде премахната лесно.

Често проблемите с косата настъпват забавено във времето.

Косопадът например се появява по принцип няколко седмици по-късно. Това означава, че възможната причина е била налице няколко месеца, преди косата да започне да пада.

Косата преминава през различни фази. В така наречената анагенна фаза косата се задържа върху главата няколко години и се подхранва чрез корените си. След изтичане на естествения жизнен цикъл, се преминава в телогенната фаза.

В началото на телогенната фаза коренът се отделя от косъма. Сега вече косъмът не се подхранва, но остава на главата в продължение на още няколко месеца, преди да падне.

Ако настъпят фактори, които предизвикват косопад ( хормонално нарушение, стрес, неподходяща диета, безсъние, сезонност, липса на жизнено необходими вещества и др.) , множество косми преминават рязко от анагенна към телогенна фаза...и т.н

 • hair growth
  Фаза на растеж
  (анагенна фаза)
 • transitional phase
  Преходна фаза
  (катагенна фаза)
 • transitional phase
  Фаза на покой
  (телогенна фаза)
 • Restful phase
  Ранна фаза на растеж

Косопад (т.нар. дифузен или равномерен), при който настъпва загуба на коса равномерно по целия скалп. Причините за равномерния косопад, който се появява по-често при жените, но и при мъжете, са различни.

Ако губите по 100 косъма дневно, няма за какво да се безпокоите – това е естествен процес в цикъла на косата от фазата на растеж до падането на косъма. Но ако от цялата глава падат повече косми от посоченото количество, и косата изтънява и оредява, може да се касае за косопад. Различно в сравнение с наследствено обусловения кръгов косопад, при този вид косопад може да има редица различни причини.

 • Прием на медикаменти
 • Стрес
 • Липса на жизнено необходими вещества
 • Сезонност
 • Третиране на косата с агресивна козметика и др.

Добрата новина при този равномерен косопад е, че той се счита за реверсивен, т.е. обратим. Това означава, че ако се премахне причината, в общия случай изчезва и косопадът.

Ефективна грижа срещу oредяваща коса и косопад,
в две стъпки

Стимулиращият шампоан PARUSAN помага за предотвратяване на косопад.

Като допълнение и за по-добър резултат препоръчваме редовната употреба на енергизиращия тоник PARUSAN.

СТИМУЛИРАЩ ШАМПОАН

В допълнение към висококачествените съставки - кофеин, L-аргинин, Витамин Е и В3, рициново и маслиново масло, пшенични протеини и урея, формулата е обогатена с прицелно действащ растителен екстракт, който видимо намалява косопада и ускорява растежа на косата. Дерматологично и клинично тестван. clinically tested

Начин на приложение

Втрива се в корените на влажна коса, с леки масажни движения. Оставя се да подейства 2 – 3 мин., след което се изплаква обилно с хладка или топла, но не гореща вода. Подходящ за ежедневна употреба. За по-добри резултати, комбинирайте с Енергизиращ тоник.

ЕНЕРГИЗИРАЩ ТОНИК

В допълнение към висококачествените съставки - кофеин, L-аргинин, Витамин Е и В3, рициново и маслиново масло, пшенични протеини и урея, формулата е обогатена с прицелно действащ растителен екстракт, който видимо намалява косопада и ускорява растежа на косата. Дерматологично и клинично тестван. clinically tested

Начин на приложение:

Прилага се на предварително измита влажна коса, по скалпа. Втрива се в корените на косата, с леки масажни движения. Без изплакване. Косата се фризира, както обикновено. Подходящ за ежедневна употреба. За по-добри резултати, комбинирайте с Стимулиращ шампоан Parusan Дерматологично и клинично тестван.

търсете само в аптеките или купете онлайн от нашите партньори

Remedium Pharmacy
Sanita Pharmacy
Sopharmacy
Medea Pharmacy
Subra Pharmacy
Dara Pharmacy
360 Pharmacy