Стимулира растежа на косата
и я укрепва от корен до връх

Загубата на коса е проблем, с който се сблъскват много мъже. Често оредяването се дължи на външни фактори, като стрес, може да е следствие от вирусна или бактериална инфекция, дефицит на някои витамини и микроелементи, прием на някои лекарства и дори да бъде провокирано от смяната на сезоните. 

Хубавата новина е, че в голям процент косопадът е напълно обратим.

Мъжкият и женският скалп и коса не са с еднакви нужди, затова
Парусан разработи серия PARUSAN man - специализирана активна грижа
при косопад и оредяваща коса при мъжете

Косата отразява състоянието на организма. Ако гъстотата и блясъкът изчезнат, и косата започне да пада, това може да е сигнал за физически или психически дисбаланс.

Важно е да разберем какво причинява косопада, за да предприемем правилни целенасочени мерки за справяне с него. 

Сред най-честите причини за оплаквания, свързани с косата, са недостигът на желязо и други витамини и микроелементи, стресът, хормоналните смущения, заболявания на щитовидна жлеза, непълноценно хранене, замърсената среда, твърде честото миене на косата и употребата на агресивни шампоани и козметика, трайно къдрене и изправяне, боядисване и др.

Понякога не е лесно да установим на какво се дължи косопадът, защото често той настъпва забавено във времето, а не непосредствено с появата на причинителя.

Това означава, че може да минат няколко седмици или дори месеци от провокиращия момент, преди косопадът да започне да се изразява.

Растежът на косата е цикличен и преминава през 3 фази. 

Анагенната (активна) фаза трае между 2 и 6 години. Това е периодът на растеж и в обичайно състояние на косата около 85% от космите са в анаген.

Следва кратката катагенна фаза, в която косата спира да расте.

Третата фаза е телоген, по време на която “мъртвият” косъм пада и бива изместен от нов косъм в анагенна фаза. Обичайно около 10% от косата ни е във фаза телоген.

Ако се появят фактори, които предизвикват косопад (хормонално нарушение, стрес, неподходяща диета, безсъние, дефицит на някои вещества, смяна на сезоните и др.), е възможно много косми – над 70% да преминат рязко от анагенна към телогенна фаза. 

Тогава говорим за т.нар. реактивен косопад и обичайно с премахването на източника на проблема и правилна системна грижа, косата се възстановява напълно с времето.

Дифузният или равномерният косопад е сред често срещаните форми на оредяване. При него наблюдаваме равномерна загуба на коса по целия скалп. 

Причините за този тип косопад, който се появява по-често при жените, но и при мъжете, са различни.

Нормално е да губите между 50 и 100 косъма на ден, в резултат на естествения цикъл на растеж на косата. При дифузния косопад обаче, числото може да се увеличи до 300. Причината обикновено е, че голям брой косми влизат от анагенната, активна фаза на растеж, в телогенна, или фаза на покой и опадане.

Този вид косопад не е свързан с генетични фактори, както е при класическия “мъжки тип” оплешивяване. Дифузният косопад обикновено е реактивен, тоест е реакция на определен външен фактор, като:

  • Вирусни и бактериални инфекции, съпътствани с висока температура (като Covid-19 и грип)
  • Продължителен стрес или травматично събитие
  • Дефицити на витамини и микроелементи
  • Третиране на косата с агресивна козметика, бои и др.
  • Прием на някои медикаменти
  • Смяна на сезоните (сезонен косопад)

Добрата новина е, че дифузният (равномерен) косопад обикновено е реверсивен, т.е. обратим.

 

Ефективна грижа срещу oредяваща коса и косопад, специално за мъже

Клинично и дерматологично тестваната формула на стимулиращия шампоан PARUSAN за мъже помага за предотвратяването на косопада и стимулира растежа, гъстотата и здравето на косата

Стимулиращ шампоан PARUSAN

Интензивна грижа срещу косопада при мъжете. Намалява оредяването, стимулира растежа и подхранва косата. Подобрява кръвообращението и допринася за здравето на скалпа.

Дерматологично и клинично тествана ефективна формула с кофеин, L-аргинин, Витамин Е и В3, рициново и маслиново масло, пшенични протеини и урея, обогатена с прицелно действащ растителен екстракт.

Подходящ за всеки тип мъжка коса.

Втрийте в корените на влажна коса, с леки масажни движения и оставете да подейства 2-3 минути. Изплакнете обилно с хладка или топла, но не гореща вода. Може да използвате шампоана ежедневно. 

За по-добри резултати, комбинирайте с Енергизиращ тоник.

Aqua, Mipa-Laureth, Sulfate, PEG-4 Rapeseedamide, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Propylene Glycol, Betaine, Caffeine, Coco-Glucoside, Starch Hydroxypropyltrimonium Chloride, Hydrolyzed Wheat Protein, Arginine, Niacinamide, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Urea, Sodium Lactate, Pisum Sativum (Pea) Sprout Extract, Olea Europaea Fruit Oil, Tocopherol, Sodium Chloride, Parfum, Aroma, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Benzoate, Benzoic Acid, Citric Acid, Lactic Acid.